29. marca motokros spektakel na Prilipah

Plakat EP Brezice web29. marca začetek Evropske motokros sezone na Prilipah
AMD Brežice 28. In 29. marca odpira letošnjo Evropsko motokros sezono v kategorijah EMX 65, EMX 85 in v EMX OPEN.
Seveda daleč najbolj zanimiva dirka za gledalce bo kategorija EMX OPEN, kjer bo nastopil tudi Klemen Gerčar, zadnji Svetovni prvak MX3, član in voznik AMD Brežice, ki si je letos zastavil visoke cilje. Seznam prijavljenih na dirko v tej kategoriji je precej dolg. Razlog velikemu številu prijavljenih voznikov je predvsem, da bo to prva letošnja dirka Evropskega prvenstva, razen dveh dirk Svetovnega prvenstva GP in MX2, ki so že bile odpeljane v Katarju in na Tajskem.

 

Med prijavljenimi vozniki opazimo povratnika na motokros steze, kar še posebej veseli ljubitelje motokrosa, večkratnega Državnega prvaka,  Saša Kraglja, ki je po nekaterih informacijah odlično pripravljen. Prijavljena sta tudi brata Irt, med njima tudi lanski zmagovalec na Prilipah, Jernej Irt. Po letošnjih rezultatih italijanskih pripravljalnih dirk, kjer sta nastopila Jernej in Peter, lahko sklepamo, da sta zelo hitra na progi. Na pripravljalnih dirkah, kjer sta nastopila med skoraj vso svetovno elito razreda GP in MX2, sta se vozila v ospredju voznikov, kjer so bila sama znana svetovna imena na čelu z večkratnim, aktualnim Svetovnim prvakom GP, Cairolijem. V tem razredu bomo videli tudi Čeha Petra Bartoša in Belorusa Evgenija Tyletskega, ki sta v preteklosti že zmagovala na Prilipah, Prav tako bo nastopil še eden dober voznik iz Češke, Mihalec, v preteklosti sovoznika v češki ekipi Gerčarja. Od slovenskih voznikov bo nastopil še aktualni Državni prvak SLO MX 2, Aljoša Molnar in še nekateri, med njimi tudi domačin, Beni Cirenski, lanskoletni Pokalni prvak v OPEN R2.
Seveda domača publika največ pričakuje od Klemna Gerčarja, ki se mu lanska sezona ni najbolj posrečila, vseskozi so bile težave z ekipo za katero je nastopal, posledično tehnične težave z motorjem in ne nazadnje poškodbe, ki so ga spremljale od lanske prve dirke GP v Katarju. Klemen letos nastopa z lastno ekipo na motorju znamke Husgvarna. Veliko je treniral v tujini, med ostalim tudi pri legendi Svetovnega motokrosa, Belgijcu, Hariju Evertsu. Nastopal bo na dirkah Državnega prvenstva SLO, Nemškega ADAC prvenstva in na dirkah Svetovnega prvenstva GP, ki bodo v Evropi. Zaveda se, da ga 29. marca na Prilipah čaka izredno težko delo če želi zmagati, saj mu bodo to poskušali preprečiti zgoraj omenjeni vozniki, ki so vsi po vrsti odlični. Veliko bo odvisno že od samega štarta, dnevnega navdiha, kondicije voznikov, nenazadnje tudi sreče že na samem štartu. Motokros proga Prilipe je dovolj široka in tako narejena, da omogoča tudi poznejša atraktivna prehitevanja, kar si pa gledalci seveda najbolj želijo.
Nastopili bodo tudi vozniki v nekoliko šibkejših razredih EMX 65, kjer bosta barve Slovenije branila brata Gal. V razredu EMX 85 pa bodo od Slovencev nastopili Mausser, Polajžer in Robek.
Vabljeni na motokros spektakel na Prilipe 29.3.2015.